Nedjelja, 13.10.2019 | 10:16
IZVOR: PR centar

Informisati i edukovati građane o humanosti doniranja organa u slučaju moždane smrti

Sveobuhvatna i kontinuirana informisanost i edukacija građana, uz pretpostavljenu saglasnost, kakva je trenutno u važećem zakonu, dala bi značajne rezultate i uticala da bude mnogo više slučajeva presađivanja organa sa moždano mrtvih pacijenata.
Foto: PR centar

To je ocijenila specijalista anesteziologije sa reanimatologijom i subspecijalista intenzivne medicine Vesna Orlandić, navodeći da je transplantacija u svim svojim segmentima postala svakodnevica.

„Zahvaljujući predanom radu, vjerovanju, entuzijazmu medicinske direktorice Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), profesorke doktorke Marine Ratković i kolega iz Hrvatske, danas imamo status pridružene članice Fondacije Eurotransplant, neprofitne organizacije koja, bazirano na medicinskim i etičkim kriterijumima, čini ovaj vid liječenja optimalnijim i dostupnijim“, ukazala je Orlandić.

Govoreći o transplantaciji organa sa preminule osobe, pojasnila je da moždana smrt predstavlja nepovratni gubitak moždane funkcije, što znači da ne postoje reanimacione mjere koje bi tu funkciju mogle vratiti.

„U tome se moždana razlikuje od kliničke smrti, koja nastaje kod srčanog zastoja, ali se funkcija srca može vratiti reanimacionim mjerama i pacijent nakon oporavka može nastaviti ispunjen život. Moždana smrt je, prema tome, ekvivalent smrti“, objasnila je Orlandić.

Moždana smrt, kako je rekla, najčešće nastaje kao posljedica teških oboljenja ili povreda mozga.

„U momentu nastanka moždane smrti prestaje i funkcija disanja, sto vodi brzom gašenju funkcija ostalih organa. Kako su pacijenti sa teškim oboljenjem ili povredom mozga već postavljeni na aparat za vještačko disanje, možemo reći da je tehnika  vještačkog disanja omogućila vremenski prozor u kome se kod moždano mrtve osobe još uvijek, istina minimalno, održava funkcija ostalih organa. Upravo je to momenat kada se može govoriti o uzimanju organa sa preminule osobe, o takozvanom kadaveričnom donorstvu“, kazala je Orlandić.

Ona je pojasnila da je procedura utvrđivanja moždane smrti protokolizovana, zakonski utemeljena i da osnovnu proceduru utvrđivanja moždane smrti konzilijarno sprovode neurolozi i anesteziolozi.

Orlandić je kazala da se u razmaku od šest sati vrše klinički testovi, koji ukazuju na odsustvo refleksa karakterističnih za funkcionisanje mozga, a nakon toga se vrši parakliničko testiranje.

„Kod nas je kao standard prihvaćena MSCT angiografija, koja kod moždane smrti pokazuje odsustvo cirkulacije u mozgu. Kao vrijeme smrti pacijenta proglašava se vrijeme očitavanja MSCT nalaza i potpisuje se konzilijarno. Cijelu proceduru nadgledaju bolnički koordinatori za transplantaciju, a u dinamičnoj smo komunikaciji sa direktorima Kliničkog centra i kolegama iz Hrvatske. Želim podvući izuzetno profesionalan, kolegijalan i entuzijastički pristup, kako neurologa, tako i anesteziologa“, rekla je Orlandić.

Ona je objasnila da se na razgovor o doniranju organa porodica poziva tek kad se utvrdi moždana smrt.

„Ne zaboravimo da se razgovor odvija u tragičnim okolnostima. Porodica gubi bliskog člana, tuga, nevjerica i nada su jos prisutni. Odluka nije jednostavna niti se može donijeti odjednom. S druge strane, živimo u sredini koja je tradicijom, kulturom, istorijom razvila snažan kult smrti. Ipak, shvatanja se mijenjaju, možda sporije nego želimo, ali promjene su vidljive. Treba više, otvorenije razgovarati o ovoj problematici i verujem da će vremenom biti sve više ovih humanih odluka“, smatra Orlandić.

Pretpostavljeno donorstvo koje podrazumijeva da su svi potencijalni donori, osim ukoliko se ne izjasne suprotno je koncept koji, kako je rekla, postoji u zemljama sa uspješnim transplantacionim programom, kakva je Hrvatska.

„Svakako da uređenja mogu, nekada i moraju biti drugačija. Voljela bih da saznam razloge koji su naveli Ministartsvo zdravlja na ideju vraćanja koncepta informisane saglasnosti, samo ovog puta uz nemogućnost porodice da učestvuje u donošenju odluke. U proteklom periodu, ne samo da smo se suočili sa odbijanjem davalaštva od strane porodica preminulih, već i sa nevoljnošću uzimanja donorske kartice. Odluka o doniranju organa od preminule bližnje osobe je hrabra, dobrovoljna i jednaka za sve“, rekla je Orlandić.

Ona smatra da predloženi koncept informisane saglasnosti neće donijeti rješenje, ali „voljela bih da me vrijeme demantuje“.

„Smatram da bi, uz pretpostavljenu saglasnost, kakva je trenutno u važećem zakonu, jedna sveobuhvatna i kontinuirana kampanja, kojom bismo informisali i edukovali građane, dala značajne rezultate. Brojni primjeri iz svijeta to dokazuju“, istakla je Orlandić.

Ona je kazala da su u zemljama sa razvijenim projektom transplantacije postavljeni zakonski preduslovi da se, ukoliko porodica preminulog odbije donorstvo, preminuli isključuje sa aparata za vještačko disanje, što kod nas, kako je dodala, nažalost nije slučaj.

„Preminuli ostaje na aparatu za vještačko disanje sve dok se spontano ne ugase funkcije ostalih organa, prvenstveno funkcija srca. Ovakvo stanje traje nekoliko, najčešće, 2-5 dana, tokom kojih se ne preduzimaju složene terapijske, dijagnostičke, niti reanimacione mjere. Činjenica je da ovo usložnjava naš rad, a  rekla bih i dodatno zbunjuje članove porodica. Apelovala bih na autoritete da u jedan od fokusa svojih interesovanja stave i ovaj problem“, rekla je Orlandić.

Ako porodica preminulog odobri donaciju organa, kako je objasnila, do tada primjenjivane mjere reanimacije mozga se prekidaju, a počinje se sa mjerama reanimacije organa, što podrazumijeva optimizaciju funkcije organa u cilju obezbjeđivanja najpovoljnijeg ishoda kod primaoca.

Ona je pojasnila da vrijeme od momenta potvrde moždane smrti do eksplantacije treba da bude što kraće.

„U tom periodu aktivnosti se istovremeno odvijaju u više pravaca: održavaju se funkcije organa primjenom specifičnih medikamenata, terapijskih tehnika i monitoringa, procjenjuje kvalitet organa, vrši tipizacija tkiva preminulog i vodi intenzivna komunikacija sa sjedištem Eurotransplanta“, kazala je Orlandić.

Ona je objasnila da se podaci crnogorskih pacijenata sa liste čekanja i podaci o kvalitetu organa i tipizaciji tkiva preminulog pacijenta šalju u sjedište Fondacije, gdje se u najkraćem roku određuju najoptimalniji primaoci.

„Ovim je mogućnost bilo kakvog i bilo čijeg upliva u listu čekanja svedena na najmanju mjeru. Fondacija Eurotransplant, po medicinskim i etičnim principima, posreduje u spajanju organa sa najoptimalnijim primaocem, kako bi se mogućnost odbijanja organa svela na najmanju mjeru“, pojasnila je Orlandić.

Eurotransplant pokriva populaciju od oko 135 miliona ljudi, a uključene su, kako je dodala, države poput Belgije, Luksemburga, Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske.

„Mislim da je jasno da ulaskom u ovu Fondaciju naši državljani, koji su u stanju potrebe, mogu brže i sigurnije doći do liječenja. A složićete se da smo na putu da budemo u dobrom društvu. Ono što nam slijedi jesu napori da postanemo punopravna članica Eurotransplanta“, ocijenila je Orlandić.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
hm
13.10.2019 14:09

Nema tu ni liječenja a pogotovo ozdravljenja samo eksperiment i paćenje ljudi

0 0

Crna Gora: UKINUT krizni porez, a hoće li PLATE RASTI?

Četvrtak, 23.01.2020 | 07:38

Krizni porez, koji je ukinut od januara, poslodavci moraju iskoristiti za povećanje zarada, jer je obračunavan na teret zaposlenog, kazali su Pobjedi iz Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata. Iz poslodavačkih organizacija diplomatski poručuju da je to "stvar menadžera i poslovne politike firmi".

Pribavljena neophodna mišljenja i odgovori: Sud ispituje ustavnost NERADNE NEDJELJE

Četvrtak, 23.01.2020 | 07:28

Predmet za ocjenu ustavnosti Zakona o unutrašnoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom, dodijeljen je u rad sudiji ustavnog suda, nakon što su pribavljena neophodna mišljenja i odgovori, saopšteno je Dnevnim novinama u tom sudu.

Udata, majka ČETVORO DJECE, doktorka,... Ona je proglašena NAJLJEPŠOM ŽENOM SVIJETA

Četvrtak, 23.01.2020 | 09:17

Ksenia Verbitskaya iz St. Peterburga okitila se titulom Mrs. Universal Classic na takmičenju održanom u Bugarskoj.

Počela je vladavina VODOLIJE: Evo šta čeka svaki HOROSKOPSKI ZNAK

Četvrtak, 23.01.2020 | 10:11

21. januara ušli smo u vladavinu Vodolije, a evo šta će period do 19. februara donijeti svakom znaku ponaosob!

Vučić: Težak razgovor sa Đukanovićem, naše pozicije su VEOMA UDALJENE

Četvrtak, 23.01.2020 | 07:16

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je Blicu da je sinoć razgovarao sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, te da su saglasni da se ne slažu i da je razgovor bio težak i kompleksan.

Moleban održan i u Nikšiću: Okupljenima se obratio episkop Dimitrije

Četvrtak, 23.01.2020 | 21:38

U više crnogorskih gradova i danas su održavane litije i molebani povodom usvajanja Zakono o slobodi vjeroispovijesti, a okupljenima se u Nikšiću tokom besjede obratio episkop zahumsko hercegovački Dimitrije koji je kazao da je velika čast i blagoslov biti sa narodom.

Ne znaju za riječ KOMPROMIS: Ovo su NAJTVRDOGLAVIJI znaci horoskopa

Četvrtak, 23.01.2020 | 21:24

Njihova riječ je, prema njihovom mišljenju, uvijek ispravna i važnija od tuđe, zato im ni na kraj pameti nisu kompromisi. Ovi znaci važe za najtvrdoglavije od svih.

DJEVOJČICE dominiraju: Selo u kojem se 10 GODINA nije rodio nijedan DJEČAK

Četvrtak, 23.01.2020 | 20:41

Poljsko selo Miejsce Odrzańskie muči se sa velikim problemom koji je nastao zato što se u selu nije rodio ni jedan dječak u proteklih deset godina.

Rafa slučajno na meču POGODIO djevojčicu u glavu: "Bio sam prestravljen"

Četvrtak, 23.01.2020 | 20:10

Trenutno najbolji teniser svijeta Rafael Nadal na meču protiv Federika Delbonisa slučajno je lopticom pogodio djevojčicu koja je skupljala lopte.

Posebni putnik u AVIONU: ZEC koji putuje biznis klasom

Četvrtak, 23.01.2020 | 19:45

Putnike na letu za Japan obradovali su se prizoru posebnog putnika u poslovnoj klasi.

Lista globalno najpopularnijih IMENA: Evo o kojim je riječ

Četvrtak, 23.01.2020 | 19:27

Otkriveno koja su imena za dječake i djevojčice najpopularnija širom svijeta!

Prva zajednička slika Seke, Veljka i njihovog tek rođenog sina Jovana: "Imaš pravog zaštitnika kuće"

Četvrtak, 23.01.2020 | 19:07

Seka Aleksić drugi put je postala majka, a kao što je poznato, na svijet je donijela dječaka koji je dobio ime Jovan.

Vazduh najzagađeniji u Pljevljima: Sjutra povećanje koncentracije zagađujućih čestica

Četvrtak, 23.01.2020 | 18:46

Vazduh je juče najzagađeniji bio u Pljevljima, a danas u Bijelom Polju, saopštili su iz Agencije za zaštitu životne sredine, naglasivši da će sjutra, u petak, tiho vrijeme i veoma visok pritisak usloviti blago povećanje koncentracije zagađujućih čestica, no tokom vikenda se usled pada pristiska i pojave padavina očekuje poboljšanje kvaliteta vazduha.

LITIJE održane u više gradova: U Cetinjskom manastiru održan MOLEBAN

Četvrtak, 23.01.2020 | 18:14

I ovog četvrtka nekoliko hiljada građana prisustvuje litijama koje se održavaju u više crnogorskih gradova, zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„Samo sloga SVETINJE spasava“: LITIJA održana i u Bijelom Polju

Četvrtak, 23.01.2020 | 18:09

Litija koja je rano jutros krenula iz Bliškova ka Bijelom Polju stigla je do svog odredišta.