Petak, 18.10.2019 | 08:17
IZVOR: Dnevne novine

CRNA GORA: Neželjena dejstva ljekova najčešće prijavljuju LJEKARI

Agenciji za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) prošle godine prijavljena je 141 sumnja na neželjelno dejstvo ljekova, što je za 93 slučaja manje u odnosu na godinu ranije, pišu Dnevne novine.
Foto: Ilustracija, Pixabay

I dalje najviše prijava pristiže od zdravstvenih radnika, a najmanje od farmaceuta. Iz Agencije navode da se najveći broj prijava odnosio na ljekove koji pripadaju grupi antineoplastika i imunomodulatora, antiinfektivnih ljekova za sistemsku primjenu i ljekova koji djeluju na kardiovaskularni sistem. Prijavljivana neželjena dejstva uglavnom nijesu ozbiljnog karaktera, a uglavnom su se odnosila na reakcije na mjestu primjene, mučninu, glavobolju, vrtoglavicu, dijareju i povraćanje.

U izvještaju Agencije za ljekove i medicinska sredstva navodi se da je u 2018. godini zabilježen pad u broju prijava neželjenih dejstava ljekova, a kao najveći razlog navode malo učešće farmaceutskih kompanija u prijavljivanju, kao i odsustvo prijava iz postmarketinških i drugih ispitivanja koja podrazumijevaju organizovano prikupljanje podataka. Od 141 sumnje na neželjeno dejstvo ljekova, zdravstveni radnici su poslali čak 137 prijava.

“Ukupan broj prijava zabilježio je pad od oko 39 odsto u odnosu na 2017. 141 prijava u 2018., u odnosu na 234 prijave u 2017. godini. Broj spontano prijavljenih slučajeva je opao za oko 24 procenta 137 prijava u 2018. godini, u odnosu na 182 prijave u 2017. godini”, piše u izvještaju CALIMS-a.

Od 137 spontano prijavljene sumnje na neželjeno dejstvo lijeka u 120 slučajeva prijavu je poslao ljekar, a 16 prijava farmaceut. U pitanju je pad broja prijava u odnosu na 2017. godinu, što ukazuje na to da i dalje mali broj farmaceuta prijavljuje neželjena dejstva ljekova, uzimajući u obzir njihov broj i značaj u zdravstvenom sistemu.

Farmaceuti zaposleni u apotekama, koji obavljaju farmaceutsku zdravstvenu djelatnost, predstavljaju vrlo značajan izvor informacija o bezbjednosti primjene ljekova, u prvom redu ljekova čiji je režim izdavanja bez ljekarskog recepta, u direktnom su kontaktu sa pacijentima i u značajnom procentu učestvuju u prijavljivanju neželjenih dejstava ljekova u državama sa razvijenim sistemom farmakovigilance” navodi se u izvještaju Agencije za ljekove.

Najveći broj prijava u 2018. godini su dostavili pedijatri, zdravstveni radnici koji od osnivanja CALIMS predstavljaju značajnu kate goriju zdravstvenih radnika, koji prijavljuju neželjena dejstva ljekova, posebno neželjenih događaja nakon imunizacije, odnosno primjene vakcina.

“Ljekari iz domova zdravlja takođe predstavljaju značajnu grupu onih koji prijavljuju neželjena dejstva uglavnom putem Integralnog informacionog sistema zdravstva (IISZ). I u ovom izvještaju konstatujemo odsustvo prijava neželjenih dejstava ljekova od medicinskih sestara/tehničara, kao vrlo značajnih zdravstvenih radnika koji učestvuju u pripremi/primjeni određenih ljekova”, navode u Agenciji.

Najveći broj prijava u prethodnoj godini poslali su zdravstveni radnici iz Kliničkog centra Crne Gore, što je i za očekivati, imajući u vidu, veliki broj zaposlenih zdravstvenih radnika i veliki broj pacijenata koji se zbrinjavaju u ovoj ustanovi. I pored činjenice da i ljekari u opštim bolnicama imaju mogućnost slanja prijava kroz IISZ, nijedna prijava iz opštih bolnica nije proslijeđena Agenciji na ovaj način.

CALIMS je uradila i analizu prijavljenih neželjenih dejstava po opštinama. Očekivano, najveći broj prijava je proslijeđen iz Podgorice i to 51, a najmanje iz Šavnika i Plužina po jedna. Analizom strukture prijava prema polu pacijenta, utvrđeno je da se i u 2018. godini kao i prethodnom periodu veći broj prijava neželjenih dejstava ljekova odnosio na osobe ženskog pola, što je slučaj i u evropskoj i svjetskoj bazi neželjenih reakcija na ljekove.

“Prijavljivanje neželjenih dejstava od odgovornih lica za farmakovigilancu je kamen temeljac efikasnog lokalnog sistema farmakovigilance nosioca dozvole za lijek u Crnoj Gori, koji su odgovorna lica za farmakovigilancu u obavezi da u kontinuitetu unapređuju”, poručuju iz Agencije.

Kako se jednom prijavom mogu opisati neželjena dejstva jednog ili više različitih suspektnih ljekova, u ukupno 141 prikupljenih prijava, 166 ljekova je označeno kao lijek za koji postoji sumnja da je izazvao neželjeno dejstvo.

Najveći broj prijava se odnosio na ljekove koji pripadaju grupi antineoplastika i imunomodulatora, antiinfektivnih ljekova za sistemsku primjenu i ljekova koji djeluju na kardiovaskularni sistem. Najčešće prijavljena neželjena dejstva su reakcije na mjestu primjene 50 slučajeva, mučnina 16, raš 14, svrab i glavobolja po 13, zatim vrtoglavica i dijareja po 12, eritem i povraćanje po 10, te astenija u devet slučajeva.

Od oktobra 2009. godine naša zemlja je punopravna članica Programa Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za praćenje bezbjedne primjene ljekova, tako da se sve prijave sa teritorije Crne Gore čuvaju u nacionalnoj bazi podataka i prosljeđuju u internacionalnu bazu podataka zajedničku za sve zemlje članice Programa.

Prema kriterijumima SZO, optimalan sistem za farmakovigilancu podrazumijeva više od 200 prikupljenih prijava na milion stanovnika godišnje.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
he
18.10.2019 10:29

Čuješ prijavljuju a u apotekama na svaki drugi lijek piše ,,klinički ne ispitan"

0 0

Fascinantno: Ruski umjetnik pravi SKULPTURE na vrhovima grafitnih OLOVKI

Četvrtak, 28.05.2020 | 19:15

Ruski umjetnik Salavat Fidai prije pet godina je odlučio da je rezbarenje tehnika koju će koristiti u stvaranju svojih djela.

Sa Barbadosa: Povratak POSLJEDNJE grupe crnogorskih POMORACA

Četvrtak, 28.05.2020 | 18:58

Posljednja grupa pomoraca iz Crne Gore, koji su se od izbijanja pandemije koronavirusa nalazili na kruzerima usidrenim u američkim lukama, trebalo bi danas da krene kući.

Nauka dokazala - KO BOLJE PAMTI, muškarci ili žene?

Četvrtak, 28.05.2020 | 18:38

Da li vam je poznat ovaj scenario: mahnito tražite ključeve od kola po kući jer, naravno, ne možete da se sjetite gde ste ih ostavili? Ili, sasvim neočekivano pronalazite novčanik (a za koji ste bili uvjereni da ste ga izgubili) u frižideru?

Da li biste pristali na ove uslove? - Traži se par za POSAO u italijanskoj vili, plata 4.700 eura

Četvrtak, 28.05.2020 | 18:22

Idealni kandidati obavezno treba da imaju bar tri godine iskustva u sličnom poslu.

SJAJAN GEST crnogorskog reprezentativca: Jovetić donirao 5.000 EURA oboljeloj djevojčici Sofiji

Četvrtak, 28.05.2020 | 18:09

Nakon što je donirao maske Srbiji za vrijeme krize sa koronom, sjajni fudbaler ponovo pokazao veliku humanost i pomogao oboljeloj djevojčici.

Posljedica pandemije koronavirusa: Brajantov ulazak u Kuću slavnih pomjeren za narednu godinu

Četvrtak, 28.05.2020 | 18:00

Ceremonija ulaska u košarkašku Kuću slavnih klase 2020, među kojima su i Kobi Brajant, Kevin Garnet i Tim Dankan, pomjerena je za sljedeću godinu zbog pandemije koronavirusa.

VIDEO: Najzahtjevnija dionica autoputa - Pogledajte kako napreduju radovi na petlji Smokovac

Četvrtak, 28.05.2020 | 17:58

Radovi na gradilštu petlje Smokovac na najzahtjevnijoj dionici autoputa Bar-Boljari teku po planu i veoma su intenzivni. To je potvrdio i koordinator za autoput u kompaniji Bemax Milo Muhadinović, koji je naveo da kompanija poštuje dinamiku kao sastavni dio ugovora, te istakao da očekuju da radovi na petlji budu završeni do 1. septembra ove godine.

Predsjedavao premijer Duško Marković - Saopštenje sa 175. sjednice Vlade Crne Gore

Četvrtak, 28.05.2020 | 17:47

Vlada Crne Gore je na 175. sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, utvrdila Prijedlog odluke o donošenju Detaljnog prostornog plana za prostor višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici (DPP).

Nastavlja se Premijer liga: Utakmice će početi 17. juna

Četvrtak, 28.05.2020 | 17:14

Takmičenje u Premijer ligi nastaviće se 17. juna, prenose ugledni mediji na Ostrvu.

Paketi pomoći: Poljska šalje DONACIJU za Crnu Goru

Četvrtak, 28.05.2020 | 16:49

U Podgoricu u petak stiže transport sa poljskom pomoći za šest zemalja Zapadnog Balkana – Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.