Petak, 18.10.2019 | 08:17
IZVOR: Dnevne novine

CRNA GORA: Neželjena dejstva ljekova najčešće prijavljuju LJEKARI

Agenciji za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) prošle godine prijavljena je 141 sumnja na neželjelno dejstvo ljekova, što je za 93 slučaja manje u odnosu na godinu ranije, pišu Dnevne novine.
Foto: Ilustracija, Pixabay

I dalje najviše prijava pristiže od zdravstvenih radnika, a najmanje od farmaceuta. Iz Agencije navode da se najveći broj prijava odnosio na ljekove koji pripadaju grupi antineoplastika i imunomodulatora, antiinfektivnih ljekova za sistemsku primjenu i ljekova koji djeluju na kardiovaskularni sistem. Prijavljivana neželjena dejstva uglavnom nijesu ozbiljnog karaktera, a uglavnom su se odnosila na reakcije na mjestu primjene, mučninu, glavobolju, vrtoglavicu, dijareju i povraćanje.

U izvještaju Agencije za ljekove i medicinska sredstva navodi se da je u 2018. godini zabilježen pad u broju prijava neželjenih dejstava ljekova, a kao najveći razlog navode malo učešće farmaceutskih kompanija u prijavljivanju, kao i odsustvo prijava iz postmarketinških i drugih ispitivanja koja podrazumijevaju organizovano prikupljanje podataka. Od 141 sumnje na neželjeno dejstvo ljekova, zdravstveni radnici su poslali čak 137 prijava.

“Ukupan broj prijava zabilježio je pad od oko 39 odsto u odnosu na 2017. 141 prijava u 2018., u odnosu na 234 prijave u 2017. godini. Broj spontano prijavljenih slučajeva je opao za oko 24 procenta 137 prijava u 2018. godini, u odnosu na 182 prijave u 2017. godini”, piše u izvještaju CALIMS-a.

Od 137 spontano prijavljene sumnje na neželjeno dejstvo lijeka u 120 slučajeva prijavu je poslao ljekar, a 16 prijava farmaceut. U pitanju je pad broja prijava u odnosu na 2017. godinu, što ukazuje na to da i dalje mali broj farmaceuta prijavljuje neželjena dejstva ljekova, uzimajući u obzir njihov broj i značaj u zdravstvenom sistemu.

Farmaceuti zaposleni u apotekama, koji obavljaju farmaceutsku zdravstvenu djelatnost, predstavljaju vrlo značajan izvor informacija o bezbjednosti primjene ljekova, u prvom redu ljekova čiji je režim izdavanja bez ljekarskog recepta, u direktnom su kontaktu sa pacijentima i u značajnom procentu učestvuju u prijavljivanju neželjenih dejstava ljekova u državama sa razvijenim sistemom farmakovigilance” navodi se u izvještaju Agencije za ljekove.

Najveći broj prijava u 2018. godini su dostavili pedijatri, zdravstveni radnici koji od osnivanja CALIMS predstavljaju značajnu kate goriju zdravstvenih radnika, koji prijavljuju neželjena dejstva ljekova, posebno neželjenih događaja nakon imunizacije, odnosno primjene vakcina.

“Ljekari iz domova zdravlja takođe predstavljaju značajnu grupu onih koji prijavljuju neželjena dejstva uglavnom putem Integralnog informacionog sistema zdravstva (IISZ). I u ovom izvještaju konstatujemo odsustvo prijava neželjenih dejstava ljekova od medicinskih sestara/tehničara, kao vrlo značajnih zdravstvenih radnika koji učestvuju u pripremi/primjeni određenih ljekova”, navode u Agenciji.

Najveći broj prijava u prethodnoj godini poslali su zdravstveni radnici iz Kliničkog centra Crne Gore, što je i za očekivati, imajući u vidu, veliki broj zaposlenih zdravstvenih radnika i veliki broj pacijenata koji se zbrinjavaju u ovoj ustanovi. I pored činjenice da i ljekari u opštim bolnicama imaju mogućnost slanja prijava kroz IISZ, nijedna prijava iz opštih bolnica nije proslijeđena Agenciji na ovaj način.

CALIMS je uradila i analizu prijavljenih neželjenih dejstava po opštinama. Očekivano, najveći broj prijava je proslijeđen iz Podgorice i to 51, a najmanje iz Šavnika i Plužina po jedna. Analizom strukture prijava prema polu pacijenta, utvrđeno je da se i u 2018. godini kao i prethodnom periodu veći broj prijava neželjenih dejstava ljekova odnosio na osobe ženskog pola, što je slučaj i u evropskoj i svjetskoj bazi neželjenih reakcija na ljekove.

“Prijavljivanje neželjenih dejstava od odgovornih lica za farmakovigilancu je kamen temeljac efikasnog lokalnog sistema farmakovigilance nosioca dozvole za lijek u Crnoj Gori, koji su odgovorna lica za farmakovigilancu u obavezi da u kontinuitetu unapređuju”, poručuju iz Agencije.

Kako se jednom prijavom mogu opisati neželjena dejstva jednog ili više različitih suspektnih ljekova, u ukupno 141 prikupljenih prijava, 166 ljekova je označeno kao lijek za koji postoji sumnja da je izazvao neželjeno dejstvo.

Najveći broj prijava se odnosio na ljekove koji pripadaju grupi antineoplastika i imunomodulatora, antiinfektivnih ljekova za sistemsku primjenu i ljekova koji djeluju na kardiovaskularni sistem. Najčešće prijavljena neželjena dejstva su reakcije na mjestu primjene 50 slučajeva, mučnina 16, raš 14, svrab i glavobolja po 13, zatim vrtoglavica i dijareja po 12, eritem i povraćanje po 10, te astenija u devet slučajeva.

Od oktobra 2009. godine naša zemlja je punopravna članica Programa Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za praćenje bezbjedne primjene ljekova, tako da se sve prijave sa teritorije Crne Gore čuvaju u nacionalnoj bazi podataka i prosljeđuju u internacionalnu bazu podataka zajedničku za sve zemlje članice Programa.

Prema kriterijumima SZO, optimalan sistem za farmakovigilancu podrazumijeva više od 200 prikupljenih prijava na milion stanovnika godišnje.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
he
18.10.2019 10:29

Čuješ prijavljuju a u apotekama na svaki drugi lijek piše ,,klinički ne ispitan"

0 0

Ne voli to da radi, ali... MESI otkrio da je samo jednom igraču TRAŽIO DRES

Četvrtak, 14.11.2019 | 17:21

Po završetku utakmica često vidimo igrače kako razmenjuju dresove. Neki to “kaparišu” još prije utakmice ili na poluvremenu, ali ima onih i koji ne pridaju tome značaj.

Objavljen SPISAK UČESNIKA: Crna Gora ove godine NEĆE IMATI predstavnika na Eurosongu!

Četvrtak, 14.11.2019 | 16:12

Na zvaničnom sajtu evropskog muzičkog takmičenja Eurosong, eurovision.tv, objavljen je i konačni spisak učesnika 65. izdanja ove manifestacije, koja će se u maju održati u Roterdamu, a nakon spekulacija o učešću Crne Gore, koje su trajale nedjelju dana, sada je poznato da crnogorskog predstavnika neće biti.

Podgorica po ugledu na SVJETSKE METROPOLE: Ulična umjetnost UKRASILA naš grad!

Četvrtak, 14.11.2019 | 17:08

Tokom mjeseca oktobra, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada realizovao je projekat oslikavanja javnih površina, slijedeći savremene urbane umjetničke prakse, saopšteno je iz Glavnog grada.

Rijana o TRAMPU: Čini se da je predsjednik trenutno mentalno najbolesnije biće u Americi

Četvrtak, 14.11.2019 | 18:11

U iscrpnom razgovoru za Vogue gdje je govorila o svojim modnim i muzičkim podvizima, Rihanna je prokomentarisala i američkog lidera Donalda Trumpa kazavši kako se čini da je on mentalno najbolesnije ljudsko biće u Americi.

TEŽAK PORAZ "sokola" na Vembliju: Engleska NEMILOSRDNA - na kraju SEDAM GOLOVA u našoj mreži

Četvrtak, 14.11.2019 | 20:22

Fudbaleri Crne Gore igraju protiv Engleske posljednji meč u kvalifikacijama za EURO 2020.

Crnogorska policija sa ozbiljnošću pristupa ZAŠTITI ŽENA i rodne RAVNOPRAVNOSTI

Petak, 15.11.2019 | 15:45

U Podgorici je održan sastanak „Osoba od povjerenja”, koje su, kao jedan od antidiskriminacionih mehanizama, rješenjem određene od strane  direktora Uprave policije Veselina Veljovića, u svim centrima i odjeljenjima bezbjednosti crnogorske policije.

Krivokapić: "Neprihvatljivo je da Vlada odvoji više za ZARADE u PROSVJETI nego u ZDRASTVU"

Petak, 15.11.2019 | 15:27

"Smatramo da nijesu mjerljivi Sindikat prosvjete i zdravstvo. Mi radimo odgovorniji, kompleksniji posao, nemamo ni godišnje odmore, radimo 365 dana u godini"

Bioskop Cineplexx Delta City slavi svoj 8. rođendan!

Petak, 15.11.2019 | 15:02

Bioskop Cineplexx Delta City slavi svoj 8. rođendan i poziva vas na zajedničko druženje u utorak, 19. novembra sa početkom od 13 časova!

Završio u BOLNICI: Đorđe Balašević imao INFARKT

Petak, 15.11.2019 | 14:53

Pjevač Đorđe Balašević je imao infarkt, saznaje “Blic”. To je razlog za otkazivanje zakazanih koncerata.

Voda sa vodoizvorišta Mareza BEZBJEDNA ZA PIĆE

Petak, 15.11.2019 | 14:38

Voda sa vodoizvorišta Mareza je zdravstveno ispravna, odnosno svi parametri su u skladu sa Pravilnikom o zahtjevima koje u pogledu bezbijednosti treba da ispunjava voda za piće, saopšteno je iz podgoričkog Vodovoda.

RANJEN mladić: Više osoba saslušano zbog pucnjave na Cetinju

Petak, 15.11.2019 | 14:03

Vujović je ranjen prije dvije noći u tamošnjem naselju Medovina.

SJAJNA crnogorska teniserka: Danka Kovinić u POLUFINALU turnira u Tajpehu

Petak, 15.11.2019 | 13:47

Crnogorska teniserka je u četvrtfinalu singla pobijedila Japanku Kjoku Okamuru sa 6:3, 6:0.

Vješto je to SKRIVALA: Ni njeni roditelji, ni djeca nijesu ZNALI da je SLIJEPA čak 40 godina

Petak, 15.11.2019 | 13:28

Tek je prije četiri godine svima otkrila da je slijepa...

VLADA imenovala: Mulić ostaje na ČELU Direktorata, Todorović razriješen sa FUNKCIJE

Petak, 15.11.2019 | 12:43

Dragana Babović je imenovana za pomoćnika direktora Uprave javnih radova, Rešada Nuhodžića, koji je na tu poziciju imenovan prošle sedmice.

Osumnjičen za UBISTVO Željka Pavkova: Bjelopoljcu po sedmi put ODLOŽENO suđenje

Petak, 15.11.2019 | 12:35

Ročište je odloženo zbog nedolaska člana vijeća Šefkije Đeševića, a na suđenje ni poslije šest odlaganja danas nije stigao ni Ljubomir Lazić, koji se tereti za pokušaj ubistva Ćatovića.